Un schimb usor de dieta poate reduce tensiunea arteriala

Un schimb usor de dieta poate reduce tensiunea arteriala si atacurile de cord!

Unul din trei adulți are hipertensiune arterială. Excesul de sare (sodiu) crește riscul de hipertensiune arterială, așa că toți cei cu hipertensiune arterială sunt sfătuiți să reducă sarea în dieta lor.
 
Dar, în ciuda deceniilor de recomandări puternice, nu am reușit să-i convingem pe australieni să-și reducă consumul. Oamenilor le este greu să schimbe felul în care gătesc, să-și condimenteze mâncarea diferit, să aleagă alimente cu conținut scăzut de sare de pe rafturile supermarketurilor și să accepte un gust mai puțin sărat.
 
Acum există o soluție simplă și eficientă: s̲a̲r̲e̲ ̲î̲m̲b̲o̲g̲ă̲ț̲i̲t̲ă̲ ̲c̲u̲ ̲p̲o̲t̲a̲s̲i̲u̲.̲ Poate fi folosit la fel ca sarea obișnuită și majoritatea oamenilor nu observă nicio diferență importantă de gust.
 
Trecerea la sare îmbogățită cu potasiu este fezabilă într-un mod în care reducerea consumului de sare nu este. Noua noastră cercetare concluzionează că ghidurile clinice pentru hipertensiune arterială ar trebui să ofere pacienților recomandări clare pentru a schimba.
 
Ce este sarea imbogatita cu potasiu?
Sărurile îmbogățite cu potasiu înlocuiesc o parte din clorura de sodiu care formează sarea obișnuită. Se mai numesc și sare cu conținut scăzut de sodiu, sare de inimă, sare minerală sau sare cu conținut scăzut de sodiu.
 
Clorura de potasiu arată la fel ca și clorura de sodiu și are un gust foarte asemănător.
 
Sarea îmbogățită cu potasiu funcționează pentru a scădea tensiunea arterială nu numai pentru că reduce aportul de sodiu, ci și pentru că crește aportul de potasiu. Potasiul insuficient, care provine în principal din fructe și legume, este o altă cauză importantă a hipertensiunii arteriale.
 
Care sunt dovezile?
Avem dovezi puternice dintr-un studiu randomizat pe 20.995 de persoane că trecerea la sare îmbogățită cu potasiu scade tensiunea arterială și reduce riscurile de accident vascular cerebral, atacuri de cord și deces prematur. Participanții au avut un istoric de accident vascular cerebral sau aveau vârsta de 60 de ani sau mai mult și aveau tensiune arterială ridicată.
 
Raportul global 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății privind hipertensiunea arterială a evidențiat faptul că sarea îmbogățită cu potasiu ar fi o „strategie accesibilă” pentru a reduce tensiunea arterială și a preveni evenimentele cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
 
Ce ar trebui sa spuna ghidurile clinice?
Am făcut echipă cu cercetători din Statele Unite, Australia, Japonia, Africa de Sud și India pentru a revizui 32 de ghiduri clinice pentru gestionarea hipertensiunii arteriale din întreaga lume. Descoperirile noastre sunt publicate astăzi în jurnalul Asociației Americane a Inimii, Hipertensiune.
Am descoperit că ghidurile actuale nu oferă sfaturi clare și consecvente cu privire la utilizarea sării îmbogățite cu potasiu.
În timp ce multe ghiduri recomandă creșterea aportului de potasiu din alimentație și toate se referă la reducerea aportului de sodiu, doar două linii directoare – chineză și europeană – recomandă utilizarea sării îmbogățite cu potasiu.
 
De ce atat de putini oameni o folosesc?
Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de câtă sare mănâncă sau de problemele de sănătate pe care le poate cauza. Puțini oameni știu că o simplă trecere la sare îmbogățită cu potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli de inimă.
 
Disponibilitatea limitată este o altă provocare. Câțiva comercianți cu amănuntul australieni stochează sare îmbogățită cu potasiu, dar de obicei există o singură marcă disponibilă și este adesea pe raftul de jos sau într-un culoar special pentru alimente.
 
Sărurile îmbogățite cu potasiu costă, de asemenea, mai mult decât sarea obișnuită, deși este încă scăzut în comparație cu majoritatea altor alimente și nu la fel de scumpe ca multe săruri fanteziste disponibile acum.
 
Prevenirea vatamarii
O preocupare frecvent ridicată cu privire la utilizarea sării îmbogățite cu potasiu este riscul de apariție a nivelurilor ridicate de potasiu din sânge (hiperkaliemie) la aproximativ 2% din populație cu boală renală gravă.
 
Persoanele cu boli grave de rinichi sunt deja sfătuite să evite sarea obișnuită și să evite alimentele bogate în potasiu.
 
Nu s-a înregistrat nici un rău din cauza sării îmbogățite cu potasiu în niciun studiu efectuat până în prezent, dar toate studiile au fost efectuate într-un cadru clinic, cu îndrumări specifice pentru persoanele cu boli de rinichi.
 
Prioritatea noastră actuală este de a determina persoanele care suferă de hipertensiune arterială să utilizeze sare îmbogățită cu potasiu, deoarece furnizorii de servicii medicale pot sfătui împotriva utilizării acesteia la persoanele cu risc de hiperkaliemie.
 
Ce se va intampla in continuare?
În 2022, ministrul sănătății a lansat National Hypertension Taskforce , care își propune să îmbunătățească ratele de control al tensiunii arteriale de la 32% la 70% până în 2030 în Australia.
Sarea îmbogățită cu potasiu poate juca un rol cheie în realizarea acestui lucru. Lucrăm cu grupul de lucru pentru a actualiza ghidurile australiene de gestionare a hipertensiunii și pentru a promova noile linii directoare profesioniștilor din domeniul sănătății.
 
În paralel, avem nevoie de sare îmbogățită cu potasiu pentru a fi mai accesibilă. Angajăm părțile interesate pentru a crește disponibilitatea acestor produse la nivel național.

Citeste si alte articole DEA Medicine