Sunt legumele congelate la fel de sanatoase ca si cele proaspete? S-ar putea sa fii surprins!
Criza costului vieții afectează modul în care ne cheltuim banii. Pentru mulți oameni, asta înseamnă scaderea bugetului pentru cumparaturile săptămânale de supermarket.
Costul vieții agravează probabil o problemă care există deja – în general, oamenii nu mănâncă suficiente fructe și legume…
Ghidurile dietetice recomandă persoanelor cu vârsta de 9 ani și mai mult să consume două porții de fructe și cinci porții de legume în fiecare zi pentru o sănătate optimă.
Dar în 2022 ABS a raportat că doar 4% dintre oameni au îndeplinit recomandările atât pentru consumul de fructe, cât și de legume.
Fructele și legumele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, oferind o gamă largă de vitamine și minerale, precum și fibre.
Dacă nu vă puteți permite în acest moment atât de multe produse proaspete, există și alte modalități de a vă asigura că beneficiați în continuare de beneficiile acestor grupuri de alimente. S-ar putea chiar să puteți crește aportul de fructe și legume.
Î𝐧𝐠𝐡𝐞ţ𝐚𝐭𝐞
Produsele proaspete sunt adesea prezentate ca fiind cele mai hrănitoare (gândiți-vă la vechea zicală „proaspătul este cel mai bun”).
𝘿𝙖𝙧 𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩 𝙡𝙪𝙘𝙧𝙪 𝙣𝙪 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙣𝙚𝙖𝙥ă𝙧𝙖𝙩 𝙖𝙙𝙚𝙫ă𝙧𝙖𝙩
Nutrienții pot scădea în timpul tranzitului de la depozitele magazinelor pana la bucătărie și în timp ce produsele sunt depozitate în frigider. Legumele congelate pot avea, de fapt, un conținut mai mare de unii nutrienți, cum ar fi vitamina C și E, deoarece sunt congelate rapid foarte aproape de momentul recoltării. Variațiile în transport și depozitare pot afecta ușor acest lucru.
Mineralele precum calciul, fierul și magneziul rămân la niveluri similare în produsele congelate, comparativ cu cele proaspete.
Un alt avantaj al legumelor și fructelor congelate este potențialul de a reduce risipa alimentară, deoarece puteți folosi doar ceea ce aveți nevoie la momentul respectiv.
Pe lângă cumpărarea fructelor și legumelor congelate de la supermarket, puteți îngheța chiar acasă produse dacă aveți o sursă de aprovizionare din grădină sau când produsele pot fi mai ieftine.
O curatare rapidă înainte de congelare poate îmbunătăți siguranța și calitatea produselor. Acesta este atunci când alimentele sunt scufundate pentru scurt timp în apă clocotită sau gătite la abur pentru o perioadă scurtă de timp.
Legumele congelate nu vor fi potrivite pentru salate, dar pot fi consumate prăjite sau fierte la abur și folosite pentru supe, tocane, caserole, curry, plăcinte și quiches. Fructele congelate pot fi adăugate în preparatele pentru micul dejun (cu cereale sau iaurt) sau folosite la gătit pentru plăcinte și prăjituri cu fructe.
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐞
În mod similar, conservele de legume și fructe oferă adesea o alternativă mai ieftină la produsele proaspete. De asemenea, sunt foarte convenabile de a le avea la îndemână.
Datorită procesului de gătit, nivelurile de nutrienți sensibili la căldură, cum ar fi vitamina C, vor scădea puțin în comparație cu produsele proaspete. Când utilizați legume conservate într-un fel de mâncare fierbinte, le puteți adăuga mai târziu în procesul de gătire pentru a reduce cantitatea de pierdere de nutrienți.
Pentru a minimiza risipa, puteți îngheța porția de care nu aveți nevoie.
Fermentarea reține în mare parte vitaminele și mineralele din legumele proaspete. Dar fermentația poate, de asemenea, îmbunătăți profilul nutrițional al alimentelor prin crearea de noi nutrienți și permițând absorbției mai ușor celor existente.
În plus, alimentele fermentate conțin probiotice, care sunt benefice pentru microbiomul nostru intestinal.
Așadar, indiferent dacă alegeți legumele proaspete, congelate sau conservate, fiecare opțiune poate aduce beneficii nutriționale semnificative. Important este să includem zilnic în alimentația noastră o varietate de fructe și legume pentru a ne asigura aportul necesar de vitamine și minerale esențiale. În contextul crizei costului vieții, adaptarea la alternative mai accesibile, cum ar fi legumele congelate sau conservate, poate fi o soluție practică și sănătoasă. Rețeta unei diete echilibrate rămâne, astfel, la îndemâna fiecăruia dintre noi.