Riscul de a suferi de demență poate creşte pe măsură ce îmbătrâneşti dacă nu dormi suficient!

O etapă a somnului pare a fi critică pentru reducerea riscului de demență.

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani au cu 27% mai multe șanse de a face demență dacă pierd 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝟏% din acest somn profund în fiecare an, a constatat un studiu din 2023.

𝐒𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐧𝐭𝐞 este a treia etapă a unui ciclu de somn uman de 90 de minute, care durează aproximativ 20-40 de minute. Este etapa cea mai odihnitoare, în care undele cerebrale și ritmul cardiac încetinesc și tensiunea arterială scade.

𝐒𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐮𝐧𝐝 ne întărește mușchii, oasele și sistemul imunitar și ne pregătește creierul pentru a absorbi mai multe informații. În 2023, cercetările au descoperit că persoanele cu modificări ale creierului asociate cu Alzheimer s-au descurcat mai bine la testele de memorie atunci când au dormit mai mult cu unde lente.

 Descoperirile noastre sugerează că pierderea somnului cu unde lente poate fi un factor de risc modificabil pentru demență

O cohortă comunitară de 346 de persoane din SUA, care nu avea nicio înregistrare de demență la momentul studiului din 2001-2003 și avea peste 60 de ani în 2020, a oferit cercetătorilor șansa de a analiza legătura dintre doi factori de-a lungul timpului, comparând seturile de date de la cele două studii polisomnografice aprofundate despre somn și apoi monitorizarea demenței în rândul participanților până în 2018.

Î𝐧 𝐜𝐞𝐢 𝟏𝟕 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐦ă𝐫𝐢𝐫𝐞, 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 î𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝟓𝟐 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐧ță 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧ț𝐢!

 Nivelurile de somn cu unde lente ale participanților înregistrate în studiile de somn au fost, de asemenea, examinate pentru o legătură cu cazurile de demență.

În general, s-a constatat că rata lor de somn cu unde lente 𝐚 𝐬𝐜ă𝐳𝐮𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐯â𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 î𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨, această pierdere atingând vârful între vârstele de 75 și 80 de ani și apoi stabilizându-se după aceea.

Comparând primul și al doilea studiu de somn al participanților, cercetătorii au descoperit o legătură între fiecare scădere procentuală a somnului cu unde lente pe an și un risc crescut cu 27% de a dezvolta demență.

 

Acest risc a crescut la 32% atunci când s-au concentrat asupra bolii 𝐀𝐥𝐳𝐡𝐞𝐢𝐦𝐞𝐫, 𝐜𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧ă 𝐟𝐨𝐫𝐦ă 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐧ță.

Acest studiu a măsurat mai multe puncte de date privind sănătatea de-a lungul timpului, inclusiv pierderea volumului hipocampului (un semn precoce al bolii Alzheimer) și factori comuni care contribuie la bolile cardiovasculare.

Nivelurile scăzute de somn cu unde lente au fost legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare, luarea de medicamente care pot afecta somnul și avea gena APOE ε4, care este legată de boala Alzheimer.

Cu siguranță putem acorda prioritate să dormi suficient între timp – este important pentru mai mult decât pentru a ne consolida memoria . Există chiar și pași pe care îi puteți lua pentru a vă crește șansele de a obține mai mult din acest somn crucial cu unde lente .

Aceste descoperiri subliniază necesitatea de a acorda o atenție sporită calității somnului nostru, în special la persoanele în vârstă, pentru a preveni declinul cognitiv și a reduce riscul de demență.

Menținerea unei rutine de somn sănătoase și abordarea factorilor care pot afecta somnul profund ar putea fi strategii eficiente în protejarea sănătății creierului pe termen lung.

Citeste si alte articole DEA Medicine