Multivitaminele nu va vor ajuta sa traiti mai mult, arata un studiu!
O nouă cercetare arată că multivitaminele nu vă vor ajuta la prelungirea vieții, deși dovezile din alte studii sugerează că acestea pot avea unele beneficii pentru sănătate care îi ajută pe oameni să trăiască mai bine la vârsta mai inaintată.
Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) au reunit datele din trei studii mari care au chestionat peste 390.000 de adulți despre dieta și sănătatea lor pentru a analiza consumul de multivitamine și rezultatele asupra sănătății pe parcursul a aproape trei decenii.
Mulți adulți din SUA raportează că folosesc multivitamine pentru a menține sau a îmbunătăți sănătatea
Dacă promisiunile unei sănătăți mai bune se traduc cu o viață mai lungă este o altă întrebare. Rezultatele acestei analize confirmă rezultatele în mare parte negative ale studiilor anterioare, indicând că un regim zilnic de multivitamine nu vă va prelungi viața.
Dimpotrivă, riscul de a muri din orice cauză a fost cu puțin mai mare (doar 4%) în rândul utilizatorilor de multivitamine în primii câțiva ani de urmărire, în comparație cu cei care nu folosesc.
Ar putea exista câteva motive pentru aceasta, care sunt greu de descurcat. Persoanele cu probleme de sănătate legate de vârstă pot fi mai predispuse să încerce multivitamine.
𝗖𝘂 𝘁𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮, 𝗼𝗮𝗺𝗲𝗻𝗶𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶𝗮𝘂 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗮𝗱𝗲𝘀𝗲𝗮 𝗺ă𝗻â𝗻𝗰ă 𝗺𝗮𝗶 𝘀ă𝗻ă𝘁𝗼𝘀, 𝗳𝗮𝗰 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁, 𝗳𝘂𝗺𝗲𝗮𝘇ă 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝘂ț𝗶𝗻 ș𝗶 𝗰âș𝘁𝗶𝗴ă 𝗱𝗲𝘀𝘁𝘂𝗶 𝗯𝗮𝗻𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮-ș𝗶 𝗽𝗲𝗿𝗺𝗶𝘁𝗲 𝘀𝘂𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 – 𝘁𝗼ț𝗶 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗿 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗮 î𝗺𝗯𝘂𝗻ă𝘁ăț𝗶 𝘀ă𝗻ă𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮.
Același lucru a fost valabil și în acest studiu. Participanții au fost, în general, destul de sănătoși, fără antecedente de cancer sau alte boli cronice, dar utilizatorii de multivitamine au avut tendința de a consuma diete de mai bună calitate și au avut scoruri mai scăzute ale indicelui de masă corporală (IMC).
Luarea unor vitamine specifice le poate ajuta pe cei cu deficiențe diagnosticate medical, cum ar fi deficiențele de fier sau de vitamina B, sau pot completa cerințele suplimentare ale sarcinii.
𝐕𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭ăț𝐢 𝐚𝐧𝐭𝐢𝐨𝐱𝐢𝐝𝐚𝐧𝐭𝐞, 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐂 ș𝐢 𝐳𝐢𝐧𝐜𝐮𝐥, 𝐩𝐚𝐫, 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐬ă 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐢𝐧ă 𝐝𝐞𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐜𝐞𝐧ț𝐚 𝐦𝐚𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫ă , 𝐨 𝐚𝐟𝐞𝐜ț𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐚 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐚 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐯â𝐫𝐬𝐭𝐚 î𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐚𝐭ă.
𝐂𝐮 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚, 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐝ă𝐮𝐧ă𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐚𝐜ă 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐥𝐮𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐝𝐨𝐳𝐞 𝐞𝐱𝐜𝐞𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐬𝐚𝐮 î𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧ă 𝐜𝐮 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐚𝐜ă 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐜ț𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳ă 𝐜𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬𝐞‼️
𝐒𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐛𝐞𝐭𝐚-𝐜𝐚𝐫𝐨𝐭𝐞𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫 𝐩𝐮𝐥𝐦𝐨𝐧𝐚𝐫 𝐥𝐚 𝐟𝐮𝐦ă𝐭𝐨𝐫𝐢, î𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐜𝐞 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐊 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐛ț𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐬â𝐧𝐠𝐞𝐥𝐮𝐢, 𝐢𝐚𝐫 𝐜𝐚𝐥𝐜𝐢𝐮𝐥 ș𝐢 𝐳𝐢𝐧𝐜𝐮𝐥 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐚𝐳ă 𝐚𝐛𝐬𝐨𝐫𝐛ț𝐢𝐚 𝐚𝐧𝐭𝐢𝐛𝐢𝐨𝐭𝐢𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐭𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞.
De asemenea, multivitaminele nu sunt reglementate în același mod în care medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau medicamentele eliberate fără prescripție medicală, lăsând ușa larg deschisă afirmațiilor exagerate de marketing cu privire la eficacitatea lor, care nu trebuie să fie susținute cu dovezi ‼️
Obținerea necesarului zilnic de vitamine din dieta noastră, spre deosebire de completarea cu suplimente, este pentru majoritatea oamenilor o cale mai sigură. De exemplu, 𝐮𝐧 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐭𝐚𝐭 𝐜ă 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐬ă𝐧ă𝐭𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐝ă𝐮𝐠𝐚 𝐩â𝐧ă 𝐥𝐚 𝟏𝟎 𝐚𝐧𝐢 𝐥𝐚 𝐯𝐢𝐚ț𝐚 𝐭𝐚.
Dar, din nou, a mânca sănătos se reduce la cine își poate permite și la ce acces au la opțiuni de alimente nutritive și proaspete.
Astfel, multivitaminele pot fi riscante dacă sunt luate în exces sau fără supraveghere medicală. Este recomandat să obținem necesarul de vitamine dintr-o dietă echilibrată și să consultăm medicul înainte de a lua suplimente.
Puteti face acest lucru accesand platforma https://deamedicine.ro/