Mii de oameni din intreaga lume nu stiu ca au hepatita C
Cererea de teste pentru hepatita C a crescut în Marea Britanie după publicarea rezultatelor anchetei de sânge infectat în mai 2024.
Potrivit BBC, „1.750 de persoane din Marea Britanie trăiesc cu o infecție cu hepatită C nediagnosticată după ce au primit o transfuzie cu sânge contaminat”. La nivel global, mai sunt mii de oameni care trăiesc fără să știe cu virusul .
𝗖𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗵𝗲𝗽𝗮𝘁𝗶𝘁𝗮 𝗖?
Hepatita C este un tip de virus transmis prin sânge care vizează ficatul, provocând inflamație și leziuni hepatice dacă nu este tratată. Se răspândește între oameni prin contact sânge cu sânge.
În cazurile vizate de ancheta de sânge infectat, infecția a avut loc deoarece pacienții au primit produse de tratament făcute cu sânge de la persoane care aveau virusul.
În alte cazuri, infecția se poate răspândi prin utilizarea curentă sau anterioară de droguri intravenoase sau – de obicei, în locuri, hepatita C este foarte frecventă, cum ar fi în unele părți ale Asiei de Sud – prin contactul cu sângele contaminat în timpul procedurilor medicale sau cosmetice.
Baby boomers – persoanele născute între 1945 și 1965 – au rate mai mari de infecție cu hepatita C (până la 1 din 30 infectați în SUA) din cauza transfuziilor de sânge și a procedurilor medicale efectuate înainte de descoperirea virusului.
La nivel global, aproximativ 50 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită C și 1 milion de infecții noi apar în fiecare an. La unii oameni, infecția pe termen lung poate duce la cicatrici hepatice (ciroză) și apoi la insuficiență hepatică și cancer hepatic, care este responsabil pentru aproximativ un sfert de milion de decese pe an.
„Hepatita transfuzională” – inflamația ficatului după ce o persoană a primit o transfuzie de sânge – a fost descrisă în 1969, dar abia în 1989 a fost identificată prima dată hepatita C, o descoperire care a dus la premiul Nobel pentru medicină în 2020.
Până în 1991, donațiile de sânge au fost testate de rutină pentru virus în Marea Britanie. Cu toate acestea, zeci de mii de oameni primiseră deja produse din sânge contaminate cu hepatita C înainte de această dată. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor infecții pe termen lung și la moartea a mii de persoane din cauza bolilor hepatice.
𝐂𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐡𝐞𝐩𝐚𝐭𝐢𝐭𝐞𝐢 𝐂?
Hepatita C este, în general, o infecție silențioasă.
În momentul infecției, oamenii pot prezenta simptome virale ușoare, cum ar fi oboseală și dureri musculare. Ocazional, poate provoca icter – culoarea galbenă a ochilor și a pielii. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au niciun simptom.
Sistemul imunitar va elimina în mod natural virusul la aproximativ trei din zece oameni. Dar pentru toți ceilalți devine o infecție pe termen lung, care de obicei nu dispare fără tratament. După aproximativ 20 de ani de infecție, mulți continuă să dezvolte boli hepatice.
Cei cu infecție pe termen lung cu hepatita C pot să nu sufere de niciun simptom și să nu fie complet conștienți că au virusul. Cu toate acestea, simptome vagi precum oboseala, durerile musculare și „ceața creierului” sunt raportate frecvent.
Ceața creierului este atunci când oamenilor le este greu să se concentreze, sunt uitutori sau le lipsește claritatea mentală.
Persoanele cu infecție pe termen lung cu hepatita C pot experimenta, de asemenea, schimbări de dispoziție, depresie și anxietate. Doar atunci când ficatul începe să cedeze, simptomele devin vizibile, inclusiv 𝙞𝙘𝙩𝙚𝙧, 𝙪𝙢𝙛𝙡𝙖𝙧𝙚 𝙘𝙪 𝙡𝙞𝙘𝙝𝙞𝙙, 𝙘𝙤𝙣𝙛𝙪𝙯𝙞𝙚 ș𝙞 𝙫ă𝙧𝙨ă𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙘𝙪 𝙨â𝙣𝙜𝙚.
𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐭ă 𝐡𝐞𝐩𝐚𝐭𝐢𝐭𝐚 𝐂?
Deși știm despre virus doar de mai puțin de 40 de ani, câteva tratamente extrem de eficiente au fost deja dezvoltate și sunt disponibile pe scară largă.
Primul tratament cu tablete a fost licențiat în 2013 și câteva altele au apărut pe piață la scurt timp după.
Aceste tratamente sunt sigure și au puține efecte secundare. În prezent, în întreaga lume sunt utilizate cursuri de tratament de la opt până la 12 săptămâni, cu o rată de vindecare de aproape 100%, indiferent dacă persoana are deja leziuni hepatice!
Cu alte cuvinte, odată identificat, nu este niciodată prea târziu pentru a vindeca hepatita C. După vindecare, simptomele dispar și chiar și la persoanele care au cicatrici hepatice, ficatul se poate regenera și recupera.
Progresul în tratament a fost atât de bun încât Organizația Mondială a Sănătății a anunțat o strategie globală de eliminare a hepatitei, care urmărește o reducere cu 90% a noilor infecții și o reducere cu 65% a deceselor până în 2030. Regatul Unit este în fruntea curbei cu eliminarea preconizată a hepatitei C. până în 2025.
Odată ce virusul a fost găsit, acesta poate fi tratat.
Provocarea rămâne identificarea persoanelor care nu știu că au virusul.
Ca parte a strategiei de eliminare a țării, guvernul Regatului Unit a pus la dispoziție teste confidențiale gratuite pentru hepatita C la domiciliu, lucru pe care il asteptam si noi sa dispunem pe viitor.