Inima facuta din titan a tinut un barbat in viata zile intregi

Un bărbat în vârstă de 58 de ani din Statele Unite este prima persoană din lume careia i s-a înlocuit inima bolnavă cu un pompator de sânge temporar, din titan!

Organul metalic a fost proiectat de compania de dispozitive medicale BiVACOR pentru a înlocui întreaga funcție a unei inimi umane în carne și oase pentru cât mai mult timp posibil.
 
Inima, total artificială, nu este proiectată să bată ca una reală. Dar chiar și fără camere flexibile sau diafragme de pompare, BiVACOR susține că este suficient de puternic pentru a susține un bărbat în timpul exercițiilor și suficient de mic pentru a se potrivi majorității bărbaților și femeilor.
 
Dispozitivul cu două camere are aproximativ dimensiunea unui pumn și este practic indestructibil, rezistând la coroziune și la uzura mecanică.
 
Singura parte în mișcare este ascunsă în interior; un singur rotor, cu levitație magnetică, care pompează sângele în plămâni și în restul corpului. Deoarece rotorul care se rotește nu intră în contact cu nicio altă suprafață, nu există nicio șansă ca frecarea să provoace daune în timp. Întregul dispozitiv este alimentat de un controler mic, extern, portabil, care iese prin stomac.
 
A fost nevoie de zece ani , modele multiple și zeci de studii pe animale, dar inima artificială BiVACOR și-a făcut în sfârșit drum în pieptul unui pacient viu cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal. Dispozitivul a fost implantat la Centrul Medical Baylor St. Luke din Texas Heart Institute, fără complicații.
 
Potrivit medicilor pacientului, inima de titan a funcționat foarte bine timp de opt zile înainte de a deveni disponibilă o inimă de donator adevărat.
 
Astăzi, cea mai bună opțiune de tratament pentru persoanele cu insuficiență cardiacă severă este o inimă de donator adevărat, dar acestea nu sunt întotdeauna disponibile în timp util. În fiecare an, în întreaga lume au loc mai puțin de 6.000 de transplanturi de inimă.
Ca atare, inimile artificiale sunt o modalitate vitală de a extinde și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților eligibili pentru transplant, cu risc de deces iminent.
 
În ultimele două decenii, inainte de aceasta inovatie, doar o singură inimă artificială a primit aprobarea comercială de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).
 
Se numește SynCardia Total Artificial Heart , iar membranele și valvele sale flexibile sunt destul de mari și nu sunt deosebit de durabile pe perioade mai lungi de timp în organism.
 
Pe de alta parte, inima BiVACOR este celebrată de creatorii săi ca o „ schimbare de paradigmă ” în designul inimii artificiale care este făcută pentru a dura.
Nimeni nu știe cu exactitate cât timp funcționează dispozitivul la oameni, dar pe bancul de lucru din laborator, designul BiVACOR a continuat să funcționeze timp de patru ani și să conteze .
 
În noiembrie anul trecut, BiVacor a primit aprobarea FDA pentru a-și implanta TAH la până la cinci pacienți cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal în 2024. Având în vedere succesul primului implant, sunt așteptate transplanturi suplimentare în viitorul apropiat.
 
„Impactul la nivel mondial al unei înlocuiri mecanice viabile din punct de vedere comercial, pe termen lung, a inimii umane defectuoase va fi extraordinar”, se arată în rezumatul studiului clinic în curs.
 
„Așteptarea pacienților care necesită cu disperare un transplant de inimă va trece de la ani la disponibilitatea de pe raft, oferind astfel rapid o calitate a vieții mult îmbunătățită”.

Citeste si alte articole DEA Medicine