Functia creierului este stimulata de anumite parfumuri in timpul somnului
Functia creierului este stimulata de anumite parfumuri in timpul somnului
Dintre toate simțurile pe care ne place să le răsfățăm, mirosul este adesea neglijat – dar mirosurile potrivite ar putea fi exact ceea ce are nevoie creierul tău pentru a-l menține la bătrânețe.
Cercetătorii au descoperit dovezi puternice că îmbogățirea aerului cu parfumuri potrivite îmbunătățește performanța cognitivă prin întărirea unei conexiuni critice între zonele neurologice care implică memorie și luarea deciziilor.
Experimentul lor, care implică 43 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, sugerează declinul cognitiv și condițiile precum demența ar putea fi încetinite prin simpla difuzare a unei opțiuni diferite de parfum prin dormitor înainte de culcare în fiecare noapte.
Pentru a determina dacă declinul cognitiv poate fi salvat cu acest tip de stimulare senzorială, cercetătorii au oferit la 20 de recruți ai studiului un sortiment de uleiuri naturale care conțin parfumuri de trandafir, portocală, eucalipt, lămâie, mentă, rozmarin și lavandă.
Restul grupului a primit o „falsă” gamă de parfumuri, care conținea doar urme de odorant, care nu rezista pentru mult timp în aer.
Tuturor participanților li sa cerut să folosească unul dintre uleiurile cu un difuzor pentru a-și parfuma casa timp de două ore în fiecare noapte, pe o perioadă de șase luni, rotind prin meniul lor de parfumuri.
O baterie de teste neuropsihologice a fost apoi utilizată pentru a compara memoria voluntarilor, învățarea verbală, planificarea și abilitățile de schimbare a atenției înainte și după încercarea de șase luni.
În mod uimitor, a existat o diferență clară 𝗱𝗲 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟮𝟬𝟬% între răspunsurile oferite de cei care au fost expuși la o varietate de parfumuri și de indivizi din grupul de control. O scanare a creierului lor a dezvăluit, de asemenea, o schimbare semnificativă în anatomia care leagă zonele creierului critice în memorie și gândire în cadrul grupului de testare.
Întrucât toți voluntarii aveau o sănătate mintală la fel de solidă, cercetătorii își propun să vadă acum dacă rezultatele continuă să fie valabile pentru persoanele deja diagnosticate cu un grad de pierdere cognitivă.
Menținerea vechii substanțe cenușii stimulată pe măsură ce îmbătrânim este vitală pentru menținerea sănătății cognitive bune. Asta nu înseamnă doar să ținem pasul cu jocurile de cuvinte încrucișate zilnice, ci înseamnă să ne condiționăm mediul cu tot felul de imagini și sunete pe care creierul să le proceseze și asocieze constant.
Pentru alte animale, s-a dovedit că îmbogățirea mediului cu mirosuri stimulează neuroplasticitatea, în special în testele care implică animale cu simptome asemănătoare celor umane, din spectrul de tulburări neurologice.
Simțul olfactiv are privilegiul special de a fi conectat direct la circuitele de memorie ale creierului. Toate celelalte simțuri sunt direcționate mai întâi prin talamus.
Toată lumea a experimentat cât de puternice sunt aromele în evocarea amintirilor, chiar și de foarte mult timp în urmă. Cu toate acestea, spre deosebire de modificările de vedere pe care le tratăm cu ochelari și aparate auditive pentru deficiențe de auz, a existat nicio intervenție pentru pierderea mirosului.
Indiferent de vârstă sau de starea sufletească, să-ți oferi nasului ceva de făcut atunci când luminile se sting și liniștea se instalează nu este chiar o modalitate neplăcută de a-ți exersa mintea noaptea.
* 𝘈𝘤𝘦𝘢𝘴𝘵ă 𝘤𝘦𝘳𝘤𝘦𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤𝘢𝘵ă î𝘯 𝘍𝘳𝘰𝘯𝘵𝘪𝘦𝘳𝘴 𝘪𝘯 𝘕𝘦𝘶𝘳𝘰𝘴𝘤𝘪𝘦𝘯𝘤𝘦 *.