Fasolea ajuta intestinul impotriva cancerului

Fasolea umila inarmeaza intestinul cu puteri impotriva cancerului!

Fasolea umilă nu are cea mai bună reputație când vine vorba de impactul său asupra intestinului. Cu toate acestea, un studiu cu supraviețuitori ai cancerului colorectal a arătat că anumite leguminoase ar putea oferi un beneficiu rapid și semnificativ sănătății intestinale, modulând markerii legați de boală și obezitate.
 
Studiul MD Anderson Cancer Center a urmărit 48 de bărbați și femei care au îndeplinit condițiile prealabile ale obezității și leziunilor intestinale, cu antecedente de cancer colorectal (CRC) sau polipi precancerosi, timp de 16 săptămâni, în timp ce au încorporat o ceașcă de fasole uscată în dieta lor zilnică.
 
Aceste leguminoase albe mici sunt cele pe care le veți găsi cel mai probabil înotând în sos într-o cutie de fasole la cuptor. Cercetătorii s-au concentrat asupra acestor fasole datorită conținutului lor ridicat de fibre, aminoacizi și alți nutrienți care pot stimula bacteriile benefice din colon.
 
Analiza probelor de sânge și scaun prelevate pe tot parcursul studiului și în urma studiului a relevat o schimbare rapidă și semnificativă a sănătății intestinale în general, în special cu o creștere a populației de bacterii benefice și o scădere a bacteriilor patogene.
 
Aceste bacterii oportuniste pot intra în atac atunci când simt un sistem imunitar slăbit și au fost legate de exacerbarea bolilor cronice, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și cancerul.
Anumite specii de bacterii intestinale au fost deja implicate într-un risc crescut de CRC .
 
Pe parcursul a opt săptămâni, a existat o îmbunătățire a sănătății intestinale a participanților, marcată de o creștere a bacteriilor benefice, care alungă bacteriile dăunătoare.
 
Testul, numit BE GONE (Fasole pentru a îmbogăți microbiomul intestinal vs. Efectele negative ale obezității), a văzut participanții cu o ceașcă pe zi de fasole uscată, pre-gătită, care ar putea fi ușor încorporată în mese.
Oamenii își pregăteau propriile mese și erau considerați aderenți la ghiduri dacă consumau cel puțin 80% din necesarul zilnic. La fiecare patru săptămâni, s-au prelevat probe de sânge de scaun și de jeun pentru a evalua orice schimbări în microbiomul intestinal.
 
Studierea acestei cohorte a fost de un interes deosebit pentru Centrul de Cancer.
 
În timp ce obezitatea, o dietă proastă sau alte afecțiuni gastro-intestinale pot deranja un microbiom intestinal echilibrat, poate duce la rezultate mai proaste pentru persoanele aflate în recuperare. Inflamația intestinală provocată de o dietă proastă poate submina eforturile de prevenire după îndepărtarea polipilor precancerosi sau tratamentul cancerului și chiar poate afecta supraviețuirea.
 
În special, atunci când participanții s-au întors la dieta de dinainte de studiu, fără ceașca de fasole pe zi, sănătatea intestinală și populația de bacterii sănătoase s-au diminuat în patru săptămâni.
 
Fasolea este adesea evitată din cauza efectelor secundare gastrointestinale anticipate – cel mai frecvent, balonare și flatulență. Efectele secundare provin din fermentarea oligozaharidelor (fibrelor) nedigerabile ale leguminoaselor, care are loc la nivelul colonului și de fapt are ca rezultat o creștere a bacteriilor benefice.
 
Acest ultim studiu evidențiază modul în care o sursă de hrană accesibilă, bogată în prebiotice, poate avea un impact rapid asupra sănătății intestinului – și nu doar la pacienții cu un risc mai mare de inflamație legată de cancer.
 
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază, de asemenea, că orice persoană cu probleme anterioare de sănătate intestinală ar trebui să-și consulte medicul înainte de a întreprinde orice modificări substanțiale ale dietei.

Citeste si alte articole DEA Medicine