Consumul unei diete bogate in grasimi iti poate creste anxietatea
Mâncarea sub stres poate calma inițial o minte îngrijorată, dar conform unui nou studiu, anumite alimente grase pot, de asemenea, să alimenteze mai multă 𝙖𝙣𝙭𝙞𝙚𝙩𝙖𝙩𝙚 𝙥𝙚 𝙩𝙚𝙧𝙢𝙚𝙣 𝙡𝙪𝙣𝙜.
Consumul unui anumit tip de dietă bogată în grăsimi – în principal grăsimi saturate din produse de origine animală – a perturbat microbiomul intestinal al subiectilor și le-a schimbat comportamentul.
De asemenea, subiectii care au urmat această dietă au arătat o expresie mai mare a genelor implicate cu activitatea neurotransmițătorilor, influențând în mod specific serotonina chimică a creierului în moduri cunoscute pentru a crește anxietatea.
Pe lângă riscurile bine-cunoscute precum obezitatea sau bolile de inimă, aceste descoperiri sugerează că oricine mănâncă cantități semnificative de grăsimi saturate ar trebui să ia în considerare și potențiale efecte asupra sănătății mintale!
𝘼𝙣𝙭𝙞𝙚𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙪𝙣 𝙨𝙚𝙣𝙩𝙞𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙘𝙤𝙣𝙨𝙩𝙖𝙣𝙩 𝙙𝙚 𝙣𝙚𝙡𝙞𝙣𝙞ș𝙩𝙚 ș𝙞 î𝙣𝙜𝙧𝙞𝙟𝙤𝙧𝙖𝙧𝙚, 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙙𝙚 𝙤𝙗𝙞𝙘𝙚𝙞 𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙩. 𝙀𝙨𝙩𝙚 𝙖𝙙𝙚𝙨𝙚𝙖 𝙖𝙘𝙤𝙢𝙥𝙖𝙣𝙞𝙖𝙩ă 𝙙𝙚 𝙩𝙚𝙣𝙨𝙞𝙪𝙣𝙚 𝙢𝙪𝙨𝙘𝙪𝙡𝙖𝙧ă, 𝙖𝙜𝙞𝙩𝙖ț𝙞𝙚, 𝙤𝙗𝙤𝙨𝙚𝙖𝙡ă ș𝙞 𝙥𝙧𝙤𝙗𝙡𝙚𝙢𝙚 𝙙𝙚 𝙘𝙤𝙣𝙘𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙧𝙚, iar orice influență alimentară rămâne prost înțeleasă.
Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat, de asemenea, o legătură similară între dietele bogate în grăsimi și anxietate.
În studiul efectuat, un grup a primit o dietă standard, cu aproximativ 11% 𝙜𝙧ă𝙨𝙞𝙢𝙚 Celălalt grup a primit o dietă cu aproximativ 45% 𝙙𝙚 𝙜𝙧ă𝙨𝙞𝙢𝙞, în principal cu grăsimi saturate din produse de origine animală.
Cercetătorii au folosit probe de fecale pentru a monitoriza microbiomul subiectilor pe tot parcursul studiului. După nouă săptămâni, i-au administrat și teste comportamentale.
Subiectii care urmau dieta bogata in grasimi nu numai ca au luat in greutate, dar au avut si o diversitate semnificativ mai mica de bacterii intestinale benefice decat subiectii din grupul de control.
În plus față de diversitatea microbiană mai scăzută, subiectii care urmau dieta bogată în grăsimi au avut mai multe bacterii de tipul Firmicutes și mai puține din Bacteroidetes (bacteriile bune) , un raport care la oameni este asociat cu obezitatea și o dietă industrializată – adică o mulțime de cereale rafinate, carne procesată, și alimente prăjite.
Există multe tipuri de grăsimi, subliniază autorii studiului, și ar fi o prostie să le adunăm pe toate împreună.
𝘼𝙣𝙪𝙢𝙞𝙩𝙚 𝙜𝙧ă𝙨𝙞𝙢𝙞, 𝙘𝙪𝙢 𝙖𝙧 𝙛𝙞 𝙪𝙡𝙚𝙞𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙥𝙚ș𝙩𝙚 ș𝙞 𝙪𝙡𝙚𝙞𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙢ă𝙨𝙡𝙞𝙣𝙚 , 𝙙𝙚 𝙚𝙭𝙚𝙢𝙥𝙡𝙪, 𝙤𝙛𝙚𝙧ă 𝙚𝙛𝙚𝙘𝙩𝙚 𝙖𝙣𝙩𝙞𝙞𝙣𝙛𝙡𝙖𝙢𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 ș𝙞 𝙙𝙚 𝙨𝙩𝙞𝙢𝙪𝙡𝙖𝙧𝙚 𝙖 𝙘𝙧𝙚𝙞𝙚𝙧𝙪𝙡𝙪𝙞.
Dar grăsimile saturate de la animale sunt o altă poveste. Pe lângă alte riscuri potențiale pentru sănătate, cercetările sugerează că o dietă bogată în aceste grăsimi poate promova atât anxietatea pe termen scurt, cât și pe termen lung, în special la vârste mai mici