Terapia cu nanoparticule ar putea elimina acumularea de plăci în artere

Ateroscleroza, acea afecțiune în care arterele noastre se îngustează și devin rigide din cauza acumulării de plăci, poate duce la probleme grave de sănătate, precum atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Și, deși știm că o dietă echilibrată și exercițiile fizice pot ajuta, cercetătorii lucrează intens la soluții mai avansate, cum ar fi o nouă tehnică ce folosește nanoparticule pentru a curăța arterele.

Pentru a minimiza riscul de boli cardiovasculare, arterele noastre trebuie să fie clare și fără inflamații, iar oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică care utilizează nanoparticule de carbon pentru a lupta împotriva formării plăcilor periculoase.

Echipa de la Universitatea de Stat din Michigan și Universitatea Stanford a dezvoltat o tehnologie care folosește nanoparticule – particule atât de mici, încât sunt de mii de ori mai subțiri decât un fir de păr! Aceste nanoparticule sunt programate să transporte un medicament care „activează” sistemul imunitar, ajutând organismul să curețe în mod natural arterele de acele plăci periculoase. Gândiți-vă la ele ca la niște „mașini de curățenie” de ultimă generație, care știu exact ce au de făcut și unde să intervină.

𝐂𝐮𝐦 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐞𝐱𝐚𝐜𝐭?
Ei bine, în mod normal, corpul nostru are un mecanism numit 𝐞𝐟𝐞𝐫𝐨𝐜𝐢𝐭𝐨𝐳ă, care elimină celulele moarte și deteriorate. În cazul aterosclerozei, acest proces este copleșit de acumularea plăcilor. Aici intră în scenă nanoparticulele, care dau un impuls acestui proces, ajutând corpul să scape de acele resturi blocate în artere.
Cercetătorii au testat această tehnologie pe porci– și de ce porci? Pentru că arterele lor seamănă mult cu cele ale oamenilor.

𝐑𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭𝐞:
-𝐩𝐥ă𝐜𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯;
-𝐢𝐧𝐟𝐥𝐚𝐦𝐚ț𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐬𝐜ă𝐳𝐮𝐭;
-𝐧𝐚𝐧𝐨𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞𝐥𝐞 ș𝐢-𝐚𝐮 𝐟ă𝐜𝐮𝐭 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐛𝐚 𝐟ă𝐫ă 𝐬ă 𝐝ă𝐮𝐧𝐞𝐳𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬ă𝐧ă𝐭𝐨𝐚𝐬𝐞.
 
Ș𝐢 𝐜𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 ș𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐚𝐧𝐭 – 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐨𝐛𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐯𝐞, 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐚𝐧𝐞𝐦𝐢𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐩ă𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐚𝐜ă 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐫𝐞𝐜𝐢𝐬ă.
 
Un alt punct important este că echipa a reușit să producă suficiente nanoparticule pentru a face față unor studii clinice umane, deci pasul următor este să testeze această tehnică și pe oameni. Acest lucru ar putea însemna o opțiune nouă și extrem de eficientă pentru a ne proteja sănătatea cardiovasculară, pe lângă alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.
 
Pe scurt, această tehnologie ar putea deveni o adevărată salvare pentru cei care se confruntă cu riscul bolilor de inimă. O tehnică modernă, sigură și precisă, care ar putea să ne ofere un viitor în care arterele noastre rămân curate și sănătoase pentru mai mult timp!

Echipa de cercetare investighează acum modalități de a pregăti acești agenți pentru studiile clinice umane .
 
„Aceste rezultate subliniază în mod colectiv fezabilitatea avansării nanoparticulelor asemenea unui „cal troian” mai departe spre clinică”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Citeste si alte articole DEA Medicine