Cum ai putea beneficia de pe urma consumului de ulei de peste pentru a incetini boala Alzheimer
S-a demonstrat că adăugarea uleiului de pește în dieta ta zilnică are o varietate de beneficii asupra stării de spirit , sănătății creierului și reduce riscul de a dezvolta leziuni cerebrale considerate a fi un marker vizibil al declinului cognitiv.
Dar cum rămâne cu adulții în vârstă care au deja leziuni ale substanței albe a creierului? Ar putea comprimatele de ulei de pește să pună frâna daunelor și să încetinească progresul unor afecțiuni precum boala Alzheimer ?
O echipă de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon (OHSU) a investigat efectele acizilor grași omega-3 găsiți în uleiul de pește pe 𝐨 𝐜𝐨𝐡𝐨𝐫𝐭ă 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟐 𝐯𝐨𝐥𝐮𝐧𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐜𝐮 𝐯â𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐬ă î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟕𝟓 ș𝐢 𝟗𝟓 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, cu puține sau deloc semne de afectare cognitivă, în ciuda faptului că începuturile leziunilor neurologice cunoscute sub numele de leziuni ale substanței albe.
În timp ce acizii grași omega-3 nu au făcut o mare diferență în grupul în ansamblu pe parcursul celor trei ani de studiu, 𝐚𝐮 𝐟ă𝐜𝐮𝐭 𝐨 î𝐦𝐛𝐮𝐧ă𝐭ăț𝐢𝐫𝐞 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯ă 𝐚 𝐫𝐚𝐭𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐚𝐮𝐧𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐦𝐮𝐥𝐚𝐭𝐞 î𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐬𝐮𝐛𝐠𝐫𝐮𝐩: 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐳𝐢𝐢 𝐩𝐮𝐫𝐭ă𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐢 𝐀𝐏𝐎𝐄𝟒 , care a fost legat de un risc mare de Alzheimer.
În timp ce tratamentul nu părea să afecteze ratele de creștere a leziunilor de substanță albă, pentru cei cu o predispoziție genetică la Alzheimer, 𝐚𝐮 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚𝐭 „𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞” 𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐚𝐥𝐜ă𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐞𝐫𝐯𝐨𝐚𝐬𝐞– un alt indicator cheie al sănătății creierului.
„Faptul că degradarea integrității neuronale a fost încetinită la persoanele randomizate la tratament cu omega-3, care prezintă, de asemenea, un risc ridicat de boala Alzheimer este remarcabil și justifică un studiu clinic mai amplu în populații mai diverse în viitor”, spune neurologul Gene Bowman, care a fost la OHSU când a fost efectuată cercetarea.
Cercetătorii doresc să fie efectuate studii clinice mai mari pentru a analiza legătura dintre purtătorii APOE4, progresia demenței și acizii grași omega-3, care ar trebui să ne ofere o idee mai bună despre influența pe care o poate avea uleiul de pește.
Alzheimer este o boală complexă, dar fiecare studiu asupra ei ne aduce mai aproape de o înțelegere deplină a afecțiunii și a modului de a o învinge – iar cercetările efectuate la fel de cuprinzător precum studiul de aici sunt deosebit de utile pentru a identifica modul în care și de ce creierul diferiților oameni îmbătrânește diferit.
Acesta este primul studiu de prevenire a demenței care utilizează instrumente moderne de prevenire, cum ar fi un test de sânge și o scanare a creierului, pentru a identifica nu numai persoanele cu risc crescut de demență, ci și pe cele potrivite pentru a primi o intervenție nutrițională specifică.