Cum prevenim diabetul zaharat?

Asist. Univ. Dr. Robert Dinu
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

Diabetul zaharat reprezintă o tulburare metabolică ce se caracterizează prin modificări ale metabolismului glucidic, lipidic si proteic, rezultat fie din deficitul de insulinosecreție, insulinorezistență sau ambele.

Există 4 tipuri de diabet:

  • diabetul zaharat tip 1
  • diabetul zaharat tip 2
  • diabetul gestațional
  • alte tipuri de diabet

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună caracterizată prin distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, pe când tipul 2 de diabet este marcat de insulinorezistență, termen utilizat atunci când insulina este sintetizată în cantitate normală sau chiar crescută dar nu reușește să își îndeplinească funcțiile.

Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, fiind întâlnit la peste 90% din subiecții cu diabet zaharat.

Dacă prevenția diabetului tip 1 și a celui gestațional este mult mai dificil de realizat, diverse studii în acest sens neavând rezultate concludente.

Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 depinde de o combinație de factori, dintre care cei mai importanți sunt considerați predispoziția genetică și stilul de viață.

Factorii de risc pentru diabetul tip 2 sunt:

  • Vârsta (apare mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 45 ani);
  • Istoricul familial de diabet;
  • Supraponderea si obezitatea (IMC > 25kg/m2) Indicele masei corporale sau IMC se calculează împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțimea subiectului (exprimată în metri) la pătrat;
  • Sedentarismul (activitatea fizica redusă).
  • Alimentația nesănătoasă (excesul de alimente grase, sucuri, alimentație tip “fast-food”)
  • Prediabetul – acea “zonă gri” în care practic glicemia a jeun este între 110 și 125 mg/dl
  • Istoricul de diabet gestațional(diabet apărut în timpul sarcinii) sau nașterea unui nou-născut cu greutate > 4000 grame
  • Hipertensiunea arterială (HTA) – diabetul zaharat tip 2 este frecevent asociat cu prezența HTA
  • Nivelul HDL-colesterolului (colesterolul „bun”) scăzut și valoarea trigliceridelor crescute
  • Depresia
  • Sindromul de ovare polichistice

Cunoscând factorii ce pot favoriza apariția diabetului zaharat tip 2 putem preveni această afecțiune printr-o serie de măsuri la îndemâna tuturor.

Mișcarea și alimentația echilibrată pot ajuta la menținerea unei greutăți optime, cunoscut fiind faptul că obezitatea crește riscul apariției acestei boli.

De asemenea, este indicată renunțarea la fumat și la consumul de băuturi alcoolice.

Este de asemenea recomandată efectuarea periodic a analizelor uzuale, în special la pesoanele predispuse spre această afecțiune pentru depistarea la timp a diabetului. Diagnosticul și tratamentul corect al diabetului pot preveni complicațiile grave ale acestei afecțiuni precum accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic, orbirea, amputația membrelor sau boala renală diabetică. 

cum prevenim diabetul zaharat

Esențiale pentru prevenția diabetului zaharat tip 2 sunt:

   1. Gustări sănătoase

 Este important pentru o persoană să cunoască tipul de cereale care poate ajuta la scăderea în greutate și la menținerea valorile normale ale glicemiei. Un aport crescut de cereale integrale este asociat cu șanse mai mici de a dezvolta cancer de sân, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral. Verificarea etichetei produselor alimentare care conțin cereale este utilă pentru a le evita pe cele care conțin cereale rafinate, adaos de zahăr, grăsimi sau alte substanțe cu aport caloric rescut.

Ar trebui preferate alimentele care conțin un nivel ridicat de fibre și asigură cel puțin 5 grame de fibre pe porție.

Cuvintele “zahăruri totale”, întâlnite pe etichetă, semnalează prezența zahărului în compoziția produsului alimentar!

   2. Activitatea fizică

Mersul pe jos este recomandat în fiecare zi: menține starea de sănătate și deseori contribuie la scăderea în greutate a unei persoane. În cazul subiecților unui studiu finlandez care au făcut exerciții fizice până la patru ore pe săptămână sau aproximativ 35 de minute în fiecare zi, riscul declanșării diabetului a scăzut cu 80% chiar dacă aceștia nu au reușit să piardă în greutate.

În cadrul altei cercetări s-a demonstrat că femeile care s-au implicat în activități fizice, mai mult de o dată pe săptămână au reușit să reducă riscul producerii diabetului cu 30%. Alte studii au confirmat că persoanele cu glicemii crescute care au efectuat exerciții fizice moderate (coroborat și alte modificări ale stilului de viață) au scăzut cu 40% mai riscul de a dezvolta diabet zaharat.

De ce este atât de benefic mersul pe jos? Studiile arată că exercițiile fizice ajută corpul să utilizeze insulina într-un mod eficient. Activitatea fizică duce la utilizarea glucozei într-un procent mai mare la nivelul masei musculare pentru asigurarea energiei necesare. 

   3. Cafea

Un studiu cu o durată de 12 ani, al Școlii Publice de Sănătate de la Harvard, a constatat că persoanele care consumă cafea (mai putin de 6 cești pe zi) prezintă un risc cu 29-54% mai mic de a apariție a diabetului zaharat de tip 2. Consumul a maxim 4 cești pe zi, reduce posiblitatea apariției diabetului zaharat cu aproximativ 29%, dar în cazul a 1-3 cesti, efectul eeste mult mai redus. Cafeaua decofeinizată nu a oferit nici un fel de protecție.

Cofeina sub alte forme: ceai, suc, ciocolată, a avut același efect. Cercetătorii consideră că explicația ar fi ca această substanță stimulează metabolismul. De asemenea, cafeaua (principala sursă de cofeină din studiu) conține si potasiu, magneziu și antioxidanți care ajută celulele în preluarea glucozei din sânge.

   4. Consumul cât mai redus de produse de tip fast-food

Numeroase studii au demonstrat că cei care au mâncat produse de tip fast-food mai mult de două ori pe săptămână au câștigat chiar și mai mult de 3 kilograme pe săptămână, iar rezistența lor la insulină s-a dublat: doi factori majori de risc pentru diabetul de tip 2.

In plus, acest tip de alimentate duce la creșterea nivelului de colesterol, iar grăsimile trans nesănătoase și glucidele rafinate predispun la apariția diabetului chiar dacă greutatea rămâne în limite normale. Pentru calmarea foamei sau când se dorește a se lua o gustare, mai degraba se recomandă consumul de nuci sau de fructe cu conținut redus în glucide.

   5. Carnea

Carnea roșie trebuie să facă parte din meniul unei persoane, dar cu limite și nu în fiecare zi.

În urma unor cercetari realizate pe un lot de 3700 de femei, la Spitalul Brigham s-a constatat că acele persoane care au consumat carne roșie de 5 ori pe săptămână au manifestat un risc cu 29% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât femeile care au mâncat acest tip de aliment mai puțin de o dată pe săptămână.

Mai dăunătoare decât carnea roșie este carnea procesată (bacon, cremvurști și alte tipuri de mezeluri) care, consumată de cel puțin 5 ori pe săptămână, predispune la apariția diabetului zaharat de tip 2, cu 43% comparativ cu consumul ei de cel mult o dată pe săptămână. Se presupune că vina ar fi atribuită cantității crescute de colesterol și aditivilor din carnea prelucrată.

   6. Condimentele

Scortisoara este una dintre mirodeniile care ajută la scăderea glucozei din sânge. Un studiu efectuat în Germania pe 65 de adulti la care s-a administrat fie o capsulă conținând echivalentul a 1 gram de scorțisoară pudră, iar celorlalți un placebo de 3 ori pe zi, timp de 4 luni. Pe parcursul experimentului, scorțișoara a redus nivelul glucozei din sânge cu aproximativ 10% la primul grup, iar in cazul celor carora li s-a administrat placebo, doar cu 4%.

Compușii din scortișoară pot activa enzimele care stimulează receptorii insulinei.

   7. Relaxarea

Stresul cronic poate crește nivelul glucozei din sânge. Încă din preistorie, când stresul era reprezentat de teama luptei cu un animal în cadrul unei vânători, iar organismul uman avea nevoie de energie pentru acțiune, era nevoie de creșterea producției de glucoză în cazul apariției stresului. Actual, stresul nu impune de cele mai multe ori acțiune fizică în cadrul unei vânători, astfel că, glucoza produsă în cadrul unui stres nu mai poate fi utilizată. Astfel, nivelul glucozei rămâne mult timp crescut în corpul uman, iar persoanele predispuse spre diabet, pot dezvolta această boală.

Exercițiile simple de relaxare și alte modalități de management al stresului pot contribui la recâștigarea echilibrului glicemiei. În acest scop se pot face exerciții de meditație sau chiar plimbări în aer liber.

 Duminica ar trebui sa fie ziua alocată odihnei, distracției cu familia sau ziua de relaxare.

   8. Somn echilibrat

Somnul este foarte important pentru prevenirea diabetului. Studiile au concluzionat că cei care dorm mai puțin de 6 ore în mod frecvent au o predispoziție de două ori mai mare de a avea diabet, iar cei care dorm mai mult de 8 ore au șanse de trei ori mai mari de a fi diagnosticați cu această boală. Când o persoană doarme prea mult sau prea puțin, sistemul nervos intră într-o stare de alertă. Acțiunea acestuia interferează cu cea a hormonilor care regleaza glicemia.

De asemenea, s-a descoperit că persoanele care dorm mai putin de 5 ore riscă să dezvolte hipertensiune arterială.

   9. Oprirea fumatului

Există numeroase studii care arată efectele nocive ale fumatului atât asupra aparatului respirator (determinând risc crescut de astm bronșic, bronșită cronică, neoplasm bronho-pulmonar) dar și asupra inimii și patologiei metabolice, inclusiv în apariția diabetului zaharat.

   10. Analizele de sange

Multe dintre simptomele diabetului nu se exteriorizează într-un mod evident. De aceea, se spune că diabetul este o boală “silențioasă”. O analiză de sânge poate dezvălui dacă nivelul glucozei este normal sau se impun anumite măsuri. Cei care au valori caracteristice prediabetului (ușor crescute în mod constant, între 100-125 mg/dl), dezvoltă, frecvent, boala, în maxim 10 ani.

O persoană cu prediabet ar trebuie să își schimbe stilul de viață și să nu ignore dieta sănătoasă, exercițiile fizice și chiar medicamentele prescrise de medicul diabetolog.

Toate persoanele care au vâsta de peste 45 de ani ar trebui să facă periodic analize care să evalueze nivelul de zahăr din sânge. Tinerii care au factori de risc precum excesul de greutate, istoric familial, valori crescute ale tensiunii arteriale și colesterolului, ar trebui să se informeze despre investigațiile pe care le pot face pentru depistarea diabetului. Cei care au deja prediabet, ar trebui să repete in mod constant analizele de sânge care să includă și glicemia.

Alte articole scrise de doctorii nostri